joi, 25 septembrie 2014

FILM: Divergent (2014)



Descriere:

"Bazat pe bestseller-ul omonim, semnat de Veronica Roth, filmul <<Divergent>> aduce pe marile ecrane lupta incrancenata a unei adolescente de a-si descoperi adevarata identitate, in ciuda legilor foarte
stricte dupa care lumea se ghideaza.

Intr-un viitor nu foarte indepartat, societatea este impartita in categorii clar delimitate in functie de personalitatea dominanta a fiecarui individ. Desi pare o fata obisnuita, Tris Prior afla ca nu ii poate fi definita o singura calitate, drept urmare nu va putea apartine niciodata vreunui grup. Razboiul incepe atunci cand Tris deconspira faptul ca se urmareste distruderea tuturor "divergentilor" si trebuie sa inteleaga de ce sunt periculosi inainte de a fi prea tarziu.

Cu o poveste motivationala puternica, imagini spectaculoase, actiune la cote maxime si o poveste de dragoste neasteptata, <<Divergent>> ajunge pe marile ecrane din tara incepand cu 21 martie."


Impresii:


Filmul este ecranizarea bestseller-ului "Divergent", unul dintre favoritele mele personale, si a fost lansat in 2014 in regia lui Neil Burger. Asa cum spune si descrierea, filmul urmareste calatoria tinerei Beatrice Prior in cautarea sinelui, calatorie ce implica pericol, emotii, iubire si decizii cruciale. Asadar, din punct de vedere al suspansului si al actiunii, putem spune ca filmul se incadreaza in categoria filmelor bune. 

Rolurile (in principal bine alese, cu exceptia momentului in care ai vazut filmul "Sub aceeasi stea" inaintea acestuia..atunci combinatia intre eroina principala si fratele ei o sa para putin ne la locul ei) au fost oferite unor tineri actori cu potential: in rolul lui Beatrice (Tris) Prior o avem pe Shailene Woodley ( a se vedea si Recenzie "Sub aceeasi stea" ), iar rolul principal masculin - Four / Tobias - i-a fost oferit tanarului (si chipesului) Theo James. Asemenea celorlalti actori, cei doi isi joaca foarte bine rolul, transmit si intra in pielea personajelor lor destul de bine.




Recunosc ca de aceasta data, lucru ce rar se intampla, nu a fost o idee prea buna sa citesc cartea inainte de a vedea filmul. Probabil ca filmul este unul extraordinar pentru cineva care nu a citit cartea. Personal nu pot sa il incadrez intre favoritele mele. De ce? Pentru simplul fapt ca filmul modifica si exclude momente si detalii regasite in carte pe care, personal, le-am gasit importante in dezvoltarea actiunii. Am sa amintesc o singura asemenea scena pentru ca nu vreau sa dau spoliere: circumstantele intalnirii lui Tris cu mama sa sunt total diferite in carte comparativ cu filmul. In film nu se aminteste absolut nimic de ziua in care parintii au voie sa isi viziteze copiii care au ales o alta factiune decat cea din care faceau parte (destul de important,nu?). Exista multe astfel de momente si nu sunt deloc de apreciat, parerea mea. 




Vreau sa lamuresc putin si problema comparatiei dintre "Divergent" si "Jocurile foamei" . Cele doua trilogii se afla la nivel egal in clasamentul cartilor pe care le-am citit, fiind de departe favoritele mele. In ceea ce priveste filmele, din punctul meu de vedere exista o diferenta uriasa, in sensul ca vad "Jocurile foamei" ca fiind mult peste "Divergent". Cel putin din ce am vazut pana acum, caci fiind abia prima ecranizare din trilogie, inca mai am sperante sa se ridice la nivelul asteptarilor. Cat despre comparatia intre cele doua, nu am fost si nu am sa fiu niciodata de acord cu ea. Exista o multime de filme de acelasi gen, o multime de filme care au o aceeasi tema, asta nu inseamna ca sunt plagiate unele dupa altele. Au lucruri in comun, adevarat. Dar cred ca povestile in sine difera si merita gustate si traite separat. Repet, ii sfatuiesc pe cei care nu au citit inca " Divergent ", va sfatuiesc sa vedeti mai intai filmul si apoi sa cititi neaparat cartea. Sau doar sa cititi cartea. Pentru cei care nu au o pasiune pentru citit si nu isi doresc sa citeasca volumul/volumele, filmul va poate parea a fi foarte bun si vi-l recomand in acest sens. 



Pe final, am sa impartasesc un filmulet dedicat tuturor celor care au vazut deja filmul "Divergent", ce prezinta (poate putin exagerat - dar cu siguranta incomparabil de amuzant) greselile care s-au strecurat in realizarea filmului. ATENTIE!! Nu recomand vizionarea filmuletului de catre persoane care NU au vazut inca filmul, intru cat contine SPOILERE (in cantitate uriasa chiar). Enjoy ! 






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu