luni, 8 septembrie 2014

CARTE: Divergent - Veronica Roth




Descriere:

" O singura alegere iti hotaraste prietenii
O singura alegere iti defineste idealurile
O singura alegere iti determina credinta pentru totdeauna
O singura alegere te poate transforma radical

Intr-un Chicago distopic, orasul in care traieste Beatrice Prior, societatea este impartita in cinci factiuni, fiecare dintre ele cultivand o anumita virtute: Candoarea (cei sinceri), Abnecatia (cei altruisti), Neinfricarea (cei curajosi), Prietenia (cei pasnici) si Eruditia (cei inteligenti). In fiecare an, intr-o zi anume, tinerii in varsta de saisprezece ani trebuie sa-si aleaga factiunea careia ii vor fi devotati pentru tot restul vietii. In ceea ce o priveste pe Beatrice, ea trebuie sa se hotarasca daca ramane alaturi de parintii ei sau alege factiunea care onsidera ca i se potriveste cel mai bine. In cele din urma, alegerea pe care o face va surprinde pe toata lumea, inclusiv pe ea insasi.

In timpul initierii care urmeaza, marcata de o puternica rivalitate, Beatrice isi ia un alt nume, Tris, si se straduieste sa afle cine sunt cu adevarat prietenii ei si, de asemenea, daca o poveste de dragoste cu un baiat uneori fascinant, alteori enervant, isi poate gasi locul in viata pe care ea si-a ales-o. Dar Tris are un secret pe care l-a ascuns de toata lumea deoarece fusese prevenita ca i-ar putea aduce moartea. Si, pe masura ce descopera un conflic care ia treptat amploare, amenintand sa destrame societatea aparent perfecta in care traieste, afla ca secretul ei ar putea-o ajuta sa-i salveze pe cei dragi...sau ar distruge-o.

Un pasionant thriller distopic, din care nu lipsesc decizii majore, tradari sfasietoare, consecinte uimitoare si o neasteptata poveste de dragoste. "

Impresii:


Scrisa de Veronica Roth, seria Divergent este formata din 3 volume, primul dintre ele fiind (ghiciti ce, chiar) Divergent. Publicatia reprezinta debutul scriitoarei, care -intre noi fie vorba- se pare ca a dat lovitura pe piata literaturii pentru adolescenti si nu numai. Dintre cele 3 volume, 2 au fost deja publicate in limba romana (Divergent si Insurgent), iar cel de al 3lea se preconizeaza ca ar fi publicat la finele acestui an (Allegiant, publicat in romana cu titlul Experiment).



Revenind la romanul nostru, nu cred ca exista posibilitatea de a-l rezuma mai bine decat o face descrierea, starnind curiozitatea fara a destrama misterul detaliilor. Asadar, n-o sa mai povestesc mai mult de atat. 
Pot sa spun ca, dupa ce am citit o parte din Divergent, am avut surpriza sa constat ca nu stiu daca e mai buna sau mai proasta decat Jocurile Foamei (pana atunci, regina imbatabila in topul cartilor mele). Asa ca am fost impresionata in mod extrem de placut. Caracterele sunt conturate frumos, actiunea e bine dozata, fara momente lungi si plictisitoare sau dialoguri interminabile. M-am regasit putin in personajul principal, Beatrice (Tris), in special prin faptul ca nu stie unde ii este locul si risca pentru a fi ceea ce isi doreste defapt. Cat despre idila care apare mai tarziu, a fost destul de previzibila, dar hei !, chiar merita sa vezi cum infloreste. 


"Cred in actele obisnuite de vitejie, in curajul care impinge o persoana
sa ia apararea alteia. "


Sa zic si doua vorbe despre comparatia pe care toata lumea o face cu Jocurile Foamei. Nu mi se pare ca ar fi o copie nereusita, nici pe departe, asta ca sa stabilim din capul locului de care parte a baricadei sunt. Da, ambele serii apartin aceluiasi gen, asta nu inseamna ca vreuna o copiaza pe cealalta. Fiecare dintre autoare si-a impus propria viziune despre viitor, despre conflictele care vor aparea si subliniez ca ambele serii mi-au placut foarte mult si le apreciez la acelasi nivel. 


" Dar esentialul nu e sa fii fara frica. Asa ceva e imposibil. E sa inveti cum sa-ti controlezi frica,
si cum sa te eliberezi de ea, acesta e elentialul. "


Cred ca aceasta e una dintre cele mai scurte recenzii pe care le voi scrie, nu pentru ca nu as avea ce sa scriu despre cartea asta minunata, dimpotriva. Ci pentru ca am sarit peste partea de prezentare. Imi place mult cum a fost scrisa descrierea si nu as vrea sa dau mai multe detalii, caci este in interesul fiecaruia sa descopere pe parcurs partile interesante. Pot insa sa spun ca este una dintre cartile pe care le recomand cu tarie ! Sunt convinsa ca o sa fie pe placul cititorilor de orice gen.

Pe final, o aduc in atentia voastra pe proaspat lansata autoare a seriei Divergent, simpatica si delicata Veronica Roth (sper sa auzim de ea cat mai des de acum inainte): 




2 comentarii: