duminică, 31 august 2014

CARTE: Sub aceeasi stea - John Green



Descriere:

"Hazel Grace este in faza terminala. 
Totusi, un medicament miraculos incetineste evolutia bolii de care sufera.
Insa diagnosticul ramane la fel de infricoator.
Totul se schimba cand il cunoaste pe Augustus Waters, baiatul viselor ei: inteligent, atragator, cu un zambet care te vrajeste.
Impreuna vor trai cea mai frumoasa poveste de dragoste pana cand...
Sub aceeasi stea vorbeste despre cea mai palpitanta aventura din lume: aceea de a fi indragostit. "

Impresii:

Publicata in 2013 de catre scriitorul John Green, sub titlul original "The fault in our stars", cartea prezinta povestea de dragoste pe care Hazel Grace Lancester, o tanara de 16 ani diagnosticata cu cancer tiroidian in faza terminala cu metastaza la plamani, o traieste alaturi de un alt tanar diagnosticat la randul sau cu cancer osos - Augustus Waters - pe care il intalneste in cadrul unui grup de spirjin. Impreuna trec printr-o multime de intamplari palpitante, incepand de la sustinerea prietenului lor Isaac care isi pierduse ambii ochi din cauza cancerului, la schimbul de carti si calatoria la Amsterdam pentru a-l intalni pe autorul cartii preferate. Excursia de 3 zile petrecuta in Amsterdam le aduce, pe langa surpriza de a descoperii ca scriitorul cartii "O durere suprema" nu este deloc ceea ce si-au imaginat, si o multime de intamplari placute - vizita in casa Annei Frank, seara petrecuta la restaurant, acceptarea si dezvaluirea iubirii pe care si-o poarta. De asemenea, spre finalul calatoriei, Augustus ii marturiseste ca in organismul sau cancerul a revenit mult agravat, iar Hazel decide sa ramana sa rupte alaturi de el "pana cand..."




Povestea este una intr-adevar emotionanta, pe de o parte, dar extrem de captivanta prin faptul ca prezinta atat caracterele unor adolescenti asa cum sunt in realitate - sarcastici uneori, doritori sa scape de povara bolii, insetati de aventura si iubire - cat si o poveste sincera de dragoste, desi condamnata de la inceput de boala de care cei doi sufera. Portretul lui Hazel, personajul principal feminin, se realizeaza mai mult indirect, autorul lasandu-ne sa o cunoastem mai mult din gesturile si obiceiurile sale - nu are prea multi prieteni, nu ii place sa iasa, are o singura carte pe care continua sa o reciteasca ( "O durere suprema" ) si o contrazice pe mama ei atunci cand aceasta sustine ca sufera de depresie (un efect secundar al cancerului, dar pe care ea il considera "un efect secundar al mortii"). Augustus insa, se contureaza pas cu pas prin ochii eroinei intr-un tanar extrem de atragator si sarmant. Hazel refuza sa se apropie prea mult de acesta din teama de a nu-l rani, constienta fiind ca tratamentul sau este doar o incetinire a boli care avea la un moment dat sa isi piarda efectul. El insa nu renunta si, in mod surprinzator, boala lor este cea care ajunge in final sa ii apropie mai mult decat ar fi crezut. 

Faptul ca povestea este spusa integral de Hazel, ca lucrurile sunt vazute strict prin ochii ei, face totul sa para cu atat mai veridic si captivant. 


"Gandurile mele sunt stele pe care nu le pot aduna in constelatii"

Desi faptul ca povestea prezinta lupta cu cancerul a doi tineri si piedica pe care acesta o pune in fata iubirii lor a fost un fapt care ma indemna sa nu citesc cartea, se dovedeste ca felul in care aceasta e scrisa, extazul iubirii impletit cu agonia mortii ce puteste asupra lor, face din ea o carte extrem de interesanta pe care o recomand cu caldura. Cartea o sa va captiveze, o sa va bucure si o sa va intristeze si o sa va faca partasii unei povesti extraordinare ! 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu