vineri, 29 august 2014

CARTE: Hunger Games - Suzanne Collins


Descriere: 

" Ai putea supravietui in salbaticie, de unul singur, cand toti cei din jur fac tot ce pot ca sa nu apuci dimineata urmatoare?



Intr-un viitor postapocaliptic, peste ruinele unui continent cunoscut odata ca America de Nord se intinde natiunea Panem. Ca simbol al puterii Capitoliului asupra celor douasprezece districte conduse cu o mana de fier, in fiecare an este organizat un concurs sadic si sangeros – Jocurile Foamei. Douazeci si patru de adolescenti sunt rapiti de langa familiile lor si aruncati in lupta pe viata si pe moarte, televizata in direct si urmarita cu frenezie. Doar unul dintre ei se va intoarce acasa faimos, bogat si... viu. Cine va castiga cursa nebuna pentru supravietuire?"


Impresii:

Publicat in anul 2008,  Jocurile Foamei este un roman SF ce o are ca autoare pe scriitoarea americana Suzanne Collins. Apartine unei serii de 3 volume (Jocurile Foamei, Sfidarea si Revolta), dintre care primele doua au fost deja ecranizate, cel de al 3lea urmand sa fie impartit in 2 filme - prima parte avand premiera in Romania pe 21 noiembrie 2014, iar cea de a doua parte pe 20 noiembrie 2015. 

Actiunea cartii se desfasoara intr-o perioada postapocaliptica, pe teritoriul fostei Americi de Nord, in tinutul Panem-ului. Acesta este divizat in 12 districte, fiecare avand o tematica specifica (districtul 1 produce articole de lux, districtul 4 se ocupa de pescuit, districtul 12 se ocupa de minerit, etc) si isi are capitala la Capitoliu . Din pricina faptului ca cele 13 districte s-au rasculat in trecut impotriva Capitoliului (cel de al 13-lea district fiind distrus drept pedeapsa), acesta din urma organizeaza anual o sarbatoare numita Jocurile Foamei, care implica selectarea de catre fiecare dintre districte a unei perechi de tributuri - o fata si un baiat cu varste cuprinse intre 12 si 18 ani - si plasarea lor intr-o arena, fiind obligati sa se lupte si sa reziste unor calamitati naturale pana cand va ramane un singur supravietuitor. 

Cartea o are in centrul sau pe Katniss Everdeen, reprezentanta districtului 12, care alaturi de Peeta Mellark - reprezentantul districtului 12- si sub indrumarea singurului castigator din acelasi distric al unei editii anterioare - Haymitch Abernathy -  va infrunta ceilalti 22 de concurenti, autoritatea Capitoliului si organizatorii Jocurilor in cautarea unui invingator.

Din punctul meu de vedere, felul in care aceasta carte a fost scrisa exceleaza in a capta interesul cititorului. Autoarea reuseste sa echilibreze secventele de dialog cu cele de descriere si naratiune astfel incat nu am gasit pasaje lungi si plicticoase sau dialoguri interminabile. Cat despre cruzimea care probabil ca i-a speriat pe multi si i-a dat inapoi din a citi volumul, va asigur ca romanul nu se bazeaza pe ideea cruzimii. Sunt atat de multe alte idei - lupta pentru libertate, incercarea unei persoane de a fi altceva decat e, iubirile mai mult sau mai putin sincere, prietenii care se leaga si se dezleaga - incat o sa te pierzi fascinat in lumea Panemului. De asemenea, descrierea personajelor e suficient de bine realizata astfel incat va fi extrem de usor sa ti-i imaginezi pe protagonisti (ok,ok, e mult mai usor stiind ca in ecranizare eroina este Jennifer Lawrence, dar totusi..). 



"Fie ca sortii sa fie mereu de partea voastra"

Cat despre final, n-as vrea sa ruinez impactul pe care are in momentul in care ajungi sa il citesti, asa ca o sa spun un singur lucru: wow ! Cu totul neasteptat, o rasturnare de situatie surprinzatoare care aprinde si mai mult interesul pentru o continuare - acesta e finalul ! 

Asadar, va recomand cu caldura - o, ba nu, va oblig! -  ca in situatia in care nu ati devorat deja aceasta serie, sa incepeti sa cititi ! Sunt convinsa ca nu o sa regretati. Deci...astept feedback si pana atunci, o las pe simpatica si modesta Suzanne Collins sa va calauzeasca in tinuturile Panemului ! 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu